Arkkitehtuuri


Sata vuotta on lyhyt aika Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevalle
arvorakennukselle. Siksi Kasarmikatu 21:n uudisrakennus on suunniteltu paitsi nykyaikaiseksi myös kestämään aikaa.
#

Kasarmikatu 21 on laadukas luonnokivirakennus sekä ulkoa että sisältä.

Poikkeuksellinen hanke

Helsingin ydinkeskustaan rakennetaan vain harvoin kokonaan uusia rakennuksia. Joskus uudishankkeiden välillä kuluu useampi vuosi-kymmen. Nyt Kasarmitorin pohjoislaidalle, korttelin päähän Esplanadilta, nousee ainutlaatuinen toimistorakennus.

Toria ympäröivät useat vanhat arvorakennukset. Nykytyöelämän tarpeet täyttävän uudisrakennuksen istuttaminen luontevaksi osaksi ympärillä olevaa arkkitehtuurikavalkadia vaatii erityistä tarkkuutta sekä suunnittelu- että toteutus-vaiheessa.

Vaikka kiinteistöstä haluttiin moderni, sen tuli silti sopia ympäristön vanhoihin kivirakennuk-siin. Rakennuksen julkisivuun valittiin hiekansävyinen, ympäristöön sointuva mattapintainen ja kestävä luonnonkivi, joka säilyy tyylikkäänä vuosisatoja.

Tarkat materiaalivalinnat

Kasarmikatu 21 on laadukas luonnonkivirakennus sekä ulkoa että sisältä. Vaalea kivi saa sisätiloissa seurakseen arvokkaan ja kauniisti ikääntyvän tammen.

Hissiaulojen ja muiden julkisten sisätilojen lattioihin valittu kivimateriaali kestää kulutusta ja luo yhtenevän, tyylikkään yleisilmeen. Rakennuksen keskellä sijaitsee suuri valopiha, joka tuo tiloihin luonnonvaloa ympäri vuoden.

Kaikki rakennus- ja sisustusmateriaalit on valittu korkealaatuisimpien ja käytännössä hyväksi havaittujen, kestävien vaihtoehtojen joukosta. Vaalea kalkkikivi on suosittu materiaali keskieurooppalaisessa laaturakentamisessa ja se yhdistyy saumattomasti julkisivun näyttäviin lasipintoihin.

#

Kohtaamis- ja monitilat

Rakennuksen avarat toimistotilat mahdollistavat sen, mitä ei tavallisesti voi ydinkeskustassa toteuttaa: suurikin organisaatio voi halutessaan toimia samassa kerroksessa ja yhtenäisessä tilassa.

Aukea, kohtaamiseen kannustava tila muuntuu tarvittaessa helposti yksityisyyden takaavaksi toimistoksi ja päinvastoin. Modernit monitilat on toteutettu niin, että tyylikäs ja yhtenäinen yleisilme säilyy käyttötavasta riippumatta, eivätkä tekniset ratkaisut näy käyttäjille.

Rakennuksen käyttäjäratkaisuista vastannut arkkitehti Sarlotta Narjus arkkitehtitoimisto SARCista tietää, että tilojen on muokkau-duttava käyttäjiensä mukaan. Tämän periaatteen mukaan rakennettu tila on joustava ja käytännöllinen.

Kestävää rakentamista

Kasarmikatu 21 huomioi esteettisen arkkitehtuurin lisäksi ympäristöään myösmateriaalivalintojen ja rakennustavan osalta. Rakennukselle haetaan korkeinta, eli platinatason LEED-ympäristösertifikaattia (Leadership in Energy and Environmental Design).

Työmatkapyöräilyn suosion kasvun myötä toimistotilojen yhteyteen on suunniteltu tilava pyöräparkki ja tarvittavat sosiaalitilat pyöräilijöille.

Rakennushankkeeseen on suhtauduttu alusta asti sen arvon vaatimalla vakavuudella. Sekä suunnittelusta vastannut arkkitehti Antti-Matti Siikala että hankkeen rakennuttajat tiesivät jo varhaisessa vaiheessa, ettei Kasarmitorin laidalle istuisi pelkkä valkoinen kuutio. Uudenlaisen mutta perinteitä kunnioittavan suunnittelun tuloksena Kasarmikatu 21:een nousee arkkitehtoonisesti mielenkiintoinen, uudenaikainen ja kestävä luonnonkivitalo, joka kunnioittaa ympäristöä ja käyttäjiensä tarpeita.

Lisätietoa LEED-ympäristösertifikaatista ja sen myöntämisperusteista löydät Green Building Council Finlandin sivuilta.#

Hanke

Helsingin keskustaan Kasarmitorin laidalle kohoavan toimistorakennuksen taustalla on kiveä ja laastia laajempi ajatus.

Lue lisää hankkeesta

#

Historia

Kasarmitori on nähnyt elämää viime vuosisadan alun sotilasparaateista aina 60-70 -lukujen nuorison tanssitapahtumiin.

Lue koko historia

#

Arkkitehtuuri

Moderni rakennus on ainutlaatuinen myös sijainniltaan; Helsingin ydinkeskustaan pääsee hyvin harvoin rakentamaan kokonaan uutta.

Tutustu arkkitehtuuriin

#

Rakennuttaja

Kasarmikatu 21:n rakennuttavat yhdessä pääoma- ja kiinteistösijoituksiin erikoistuneet Ahlström Capital, HGR Property Partners ja YIT.

Tietoa rakennuttajasta