Historia
- KASARMIKATU 21
- POHJOINEN MAKASIINIKATU 9
Ison aukion etelälaidalla sijaitsevasta Kaartin kasarmista nimensä saanut Kasarmitori on nähnyt elämää viime vuosisadan alun sotilasparaateista aina 60-70 -lukujen nuorison tanssitapahtumiin.

Aukion pohjoislaitaa nousee elävöittämään aivan uudenlainen liike-elämän rakennus.
Viime vuosikymmenet Kasarmitori on lähinnä uinunut ajallisesti kerrostuneen rakennuskannan ja erilaisten virastojen keskellä.
Nyt Kasarmikatu 21:n ja Pohjoisen Makasiinikatu 9:n kattavalta tontilta puretaan 1960-luvulla vanhan kivitalon tilalle rakennettu elementti- ja messinkipinnoitekompleksi. Tilalle rakennetaan muotokieleltään nykyaikainen luonnonkivitalo, joka kunnioittaa historiaa ja aukion muita arvotaloja.
Koulusta virastoksi
1800-luku oli kestävän kivirakentamisen aikaa. C.L. Engel suunnitteli Kasarmikatu 21:n ensimmäisen rakennuksen 1830-luvulla. Rakennus oli kaksikerroksinen kivitalo, jossa toimi lähes vuosisadan ajan koulu.
Seuraavan vuosisadan alussa, vuonna 1918, rakennus siirtyi silloisen kaupungin rakennuskonttorin käyttöön. Siihen tarkoitukseen se kävi kuitenkin nopeasti liian pieneksi. Kun Helsingin rakennusvirasto perustettiin joitain vuosikymmeniä myöhemmin, kaupungin rakennusalan virkailijoita työskenteli jo neljässä muussakin toimipisteessä.
Muutama vuosi perustamisensa jälkeen rakennusvirasto päätti toimintojensa sijoittamisesta yhteen paikkaan Kasarmikatu 21:een. Tontille laadittiin pikavauhtia uusi asemakaava, joka mahdollisti aiempaa korkeamman rakennuksen rakentamisen.
Kuusikymmentäluvun puolella, vain kolme vuotta uuden virastotalon valmistumisen jälkeen, kaupunki hankki omistukseensa myös viereisen Pohjoinen Makasiinikatu 9:n tontin. Sille rakennettiin vielä naapurirakennustakin nopeammalla aikataululla virastotalon lisäosa, joka päällystettiin ajan henkeen tummalla messingillä.

Asuintalosta lisäosaksi
Alunperin Pohjoinen Makasiinikatu 9:n tontilla sijaitsi arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjernan suunnittelema vuonna 1890 valmistunut koristeellinen asuinrakennus, joka oli ollut virastokäytössä 1930-luvulta asti.
Kolme vuosikymmentä myöhemmin varsin huonoon kuntoon päästetty rakennus vuokrattiin Helsingin kaupungille miesten tilapäismajoitukseen tarkoitettua asuntolaa varten, ja se päätettiin purkaa kokonaan vain muutamaa vuotta myöhemmin.
Vanhan rakennuksen purkamispäätöstä puolsi vuotta aiemmin rakennusvirastosta viran saanut nuori arkkitehti, joka myös vastasi tilalle tulleen virastotalon lisäosan suunnittelusta. Tämän kohteen lisäksi hänet tunnetaan lähinnä kaupungin siirrettävään kioskikantaan liittyvästä työstä.
Entisajan vilkas keskus
1900-luvun alussa Kasarmitori oli yksi kaupunkielämän keskuksista. Torilla paitsi vietettiin venäläisupseerien hautajaisia ja muita merkkitapahtumia, sen laidalla käytiin myös vilkkaasti kauppaa useita pieniä puoteja sisältäneessä A. Lindqvistin suunnittelemassa kauppahallissa.
Kaartinhalliksi kutsuttu kauppahalli purettiin uudisrakennuksen tieltä kauppiaiden vastustuksesta ja remontointihalukkuudesta huolimatta 1950-luvun lopussa. Tilalle haluttiin ajan hengen mukainen moderni näyttelyrakennus ja liiketila, Expo-halli, joka alunperin tarkoitettiin vain väliaikaiseksi. Uusi halli valmistui vuonna 1960 - ja se reunustaa toria edelleen, yli 50 vuotta myöhemmin.

Uinuvat vuosikymmenet
Kaksi osoitetta kattava rakennusviraston kiinteistökokonaisuus on ollut virastokäytössä lopullisesta valmistumisestaan lähtien 1960 ja -70 lukujen taitteessa.
Kasarmitorin alueen hiljaiseloon ovat vaikuttaneet myös muut sitä ympäröivät, vain päivisin toiminnassa olevat virastorakennukset. Aukion saattavatkin muistaa eläväisenä lähinnä 60-luvulla nuoruuttaan silloisella Expo-hallilla viettäneet. Nykyisin torilla sijaitsevassa matalassa Kaartinhallissa toimivat pieni posti ja elintarvikemyymälä


Uuteen eloon
Alueen historia on pitkä ja polveileva. Etenkin 1950- ja 60-luvuilla vallalla ollut uudistusmielinen, vimmainenkin purkaminen ja rakentaminen on vaikuttanut merkittävästi Kasarmitorin ja sen lähialueiden elämään.
Kasarmitori saa uudet ja jälleen eläväiset, kaupunkielämää kunnioittavat kasvot, kun Kasarmikatu 21:n uusi rakennus valmistuu sen pohjoislaidalle vuonna 2017. Toimistotilojen lisäksi taloon on suunniteltu ravintolatoimintaa, joka palvelee kaupunkilaisia myös ilta-aikaan.

